Създване на водопад

 Първият ни съвет е, по възможност да посетите истински водопад, или поне да издирите снимки на истински водопади. Трябва да си изградите реална представа, как водата се стича върху скалите.
Дизайнът на вашия водопад зависи от топографските особености на мястото, което сте избрали, от вида на помпата и дължината на тръбата, която ще използвате,от разстоянието, от което пада водата, както и от формата на езерцето.
Хубаво е да запазите пропорциите на цялото съоръжение.
Често се допуска грешката, да се извозват огромни количества пръст, за да се изгради един фонтан, висок, повече от метър. Ефектът е, че той продобива толкова драматичен вид, че по-скоро заприличва на вулкан, който не е на мястото си.
Водопадче, високо около 60 см, би предизвикало един съвсем задоволителен ефект, както визуален, така и звуков.
Ако изграждате домашния си водопад на нивото на сградата, с нормални размери на басейнчето, количеството пръст, което ви е необходимо, за да струпате около филтъра и да изградите билото на фонтана, е точно толкова, колкото и на пръстта, която е трябвало да изкопаете за езерцето, което е доста удобно.
Ако решите по-нататък да уголемите водопада, бихте могли да добавите още пръст или да струпате големи скaлни блокове, както и други, изглеждащи естествено елементи.
Ако работите върху наклонен терен, имате възможност да поставите филтъра над езерцето и така да създадете истинска каскада от миниатюрни водопади.За по-добър визуален ефект, бихте могли да намалите количеството на водата, и така тя ще се тече сякаш по-бавно, но пък водопадът ви ще е по-широк.
Ако пък изградите водопада на няколко крачки от езерцето, ще създадете впечатление за по-бързо течение на водата.
Препоръчително е да изполвате гумена подложка под езерцето, която да се подава малко над ръба му, за да връща разплискалата се вода обратно.
След като сте приключили с копаенето за скалите, и след като сте сигурни, че теренът е равен, подредете камъните един върху друг. Не бързайте, пробвайте различни комбинации, като наблюдавате как водата се стича по тях.
Когато смятате, че фонтанът е окончателно изграден, използвайте черна пяна, за да оформите релефа, така че водата да се стича по камъните, а не под тях.
Въпреки че изграждането на фонтан изисква доста въображение и търпение, това занимание доставя изключително удоволствие. Ако отделите малко време да експериментирате, бихте могли да постигнете по-добър ефект при крайния резултат.
Така че, направете го! Скоро ще оцените вашия домашен водопад за най-релаксиращото и приятно място в градината ви. източник :http://www.tvoiatdom.com/e107_plugins/content/content.php?content.10




{START_COUNTER}