Огненият водопад в Йосемитите - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Огненият водопад в Йосемитите
Автор: Полина Райнова

Още от зората на съществуването ни сме свикнали да свързваме светлинните феномени с непреклонната мощ на природата. Днес сме способни да обясним научно всяка една "игра" на светлината - от Северното сияние, слънчевото затъмнение и кръглото хало около луната до дъгата и светкавиците. Но въпреки това те съвсем не губят силата на въздействието си, нито пък стават по-малко мистични и приказни. 

Ако всички сме чували за зеления пламък, който танцува зимно време по Северния небосклон, то със сигурност по-малко хора са наясно с водния огън, горящ всеки февруари в националния парк Йосемити, щата Калифорния, САЩ.

От източната страна на Ел Капитан (El Capitan, огромна гранитна скала с височина 900 м) се спуска водопад с индианско име Конската опашка. Този водопад е сезонен - появява се единствено в края на зимата и началото на пролетта, когато започва топенето на снеговете. Можете да видите как водата се превръща в огнена струя с дължина 470 м. В такива моменти ни се струва, че и природата (а не единствено ние, хората) е способна на абстрактно мислене.

За да имате възможността да видите една от най-впечатляващите живи природни картини, трябва да се молите за ясно време - това ще предизвика по-интензивно топене на ледовете.

Последното нещо, което ви остава да направите е да си намерите подходящо място, откъдето можете да наблюдавате водопада по залез слънце, защото това е единственото време от деня, в което лъчите се отразяват по такъв начин, че превръщат водата в жълто-оранжеви искри.

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин